23 oktober 2018

Fångad av placeboeffekten?

 
 
För mig har mål alltid varit viktigt, ibland har dem varit på tok för höga och ibland på tok för låga. Men ju äldre jag har blivit så har jag märkt själv att det är inte farligt att drömma. Idag drömmer jag hellre oändligt stora drömmar, än mindre som kan gå i uppfyllelse med en gång. Många i min närhet har sagt åt mig "jaja det är bra att du drömmer gumman" Men de dem inte vet nu är att alla mina mål kommer att uppnås. Inte idag, inte imorgon och inte nästa år. Men dem kommer att uppnås.
 
 Vår hjärna är otroligt kraftfull, det gäller att använda den kapaciteten vi har på ett produktivt sätt. 
 
Jag tror väldigt starkt på placeboeffekten, många tycker den är dålig. Men jag skulle faktiskt säga att jag älskar den. Tankens makt över kroppen, för vad spelar det för roll egentligen om vi bara tror att något blir bättre? I regel blir vi mer taggade på att fortsätta när något går bra. Tänker jag exempelvis varje dag "herregud vad grym jag är som fixade det här..." Så kommer jag sannolikt att fortsätta med det. Ett så himla bra exempel på detta finns i en film som heter Medicinen. Helena Bergström spelar huvudrollen, här tas placeboeffekten upp på ett helt fantastiskt sätt! 
 
Mål är viktigt, inte bara för att orka fortsätta men även för att se hur mycket vi klarar av. Jag tror att vi alla är mycket mycket starkare än vi egentligen tror. Man kan ju se styrka på olika sätt. Vissa är extremt starka fysiskt, ibland för att man har tränat till sig den kapaciteten och vissa har en enorm råstyrka. 
 
Vissa är extremt starka psykiskt på grund utav en tuff uppväxt där man behövt vara stark för att orka. Andra kan vara starka psykiskt på grund utav att man varit med om hemska saker och byggt upp en inre styrka för att skydda sig själv och så vidare. Man kan vara stark på olika sätt, ha olika starka förmågor men i slutändan är det nog ändå tankekraften som avgör tror jag. 
 
 
För ett tag sedan började jag läsa boken "Hjärnstark" av Anders Hansen. Det är ett hett boktips nu inför hösten. Jag har inte kommit så långt, men på baksidan av boken står det såhär!
 
Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.
I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till bokenHälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.
 
Stress är något jag handskas med dagligen, mestadels över skitsaker som att jag ska hinna tvätta all tvätt på en gång eller att jag ska måste hitta något jag vill plugga till NU på en gång. Med den här boken hoppas jag få bukt på en del av de saker jag idag ser som problem. Nästa vecka kanske det är en ny styrka! 
 
Ett utav mina främsta mål just nu är att utöka min ekonomiska budget, ifall att någonting oväntat händer eller att jag spontant kommer på något att göra. Ekonomisk stress är nog den värsta jag har känt någonsin. Nu sen ett bra tag tillbaka är den borta och jag har inte mått så bra på extremt länge. ALLT går, bara DU vill det tillräckligt mycket. Så är det bara. Ta hjälp av placebo om du behöver. Ät någon form av vitamin som låter för bra för att vara sann. För, troligtvis kommer du känna dig som en helt ny och stark människa efter bara någon vecka! 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress